A Társastáncról

A társastáncok múltja a középkorig vezethető vissza amikor a páros táncok elkezdtek kiválni a csoportos táncokból. Alapvetően bármely páros táncot nevezhetjük társastáncnak, de a táncsport, versenytánc elterjedésével főleg az öt latin és öt standard táncot értjük alatta. Mind a tíz táncot táncolják buli illetve versenyszinten is. 

Standard

Angol keringő

A 17. században Ausztriában és Bajorországban alakult ki néptáncként. Innen került később át Angliába. Az első táncok egyike ahol a test kontaktusban táncolt a férfi a nővel.

Tango

A 19. századi Buenos Airesből származik. Egyik legismertebb stílusa (a versenytánc tangó mellett) az Argentin tangó.

Bécsi keringő

A legöregebb társastáncok egyike. 1559-es Franciaországi Provenenceből származik. 19. században jelent meg Bécsben és Angliában ahol Josef és Johann Strauss zenéi miatt lett népszerű.

Slow Fox

A 20. században kialakult táncstílus. Az eredete pontosan nem ismert, de többen úgy tartják, hogy a nevét Harry Fox színészről kapta. 4/4-s ütemre táncolják, folyamatos lágy mozgás jellemző rá.

Quickstep

A 20. századi Angliában alakult ki Slow Fox-ból és a Charlestonból. A leggyorsabb standard táncok egyike.

Latin

Cha-cha-cha

A 20. század közepén alakult ki a mambó és a rumba ötvözetéből. Vidám, gyors figurák jellemezőek rá és modern, pop zenékre is könnyen táncolható.

Rumba

Az eredetileg Kubából származó tánc, a 20. század elején vált ismerté USA-ban. Lassú, érzéki tánc.

Szamba

Brazília nemzeti tánca. Társastáncban táncolt stílusa a brazil szamba egy korai verziójából ered, a Maxixe-ből, de azóta más úton fejlődött a két stílus, így nagyban különbözik a brazil szambától.

Paso doble

Spanyolországból és a drámai bikaviadaljakból. A táncban a leader a matador szerepét játsza, míg a follower a matador köpenyt testesíti meg.

Jive

A 20. század közepén alakult ki afro-amerikai klubokban. Rock’n’roll-hoz, boogie-woogie-hoz hasonlító, nagyon gyors tempójú, vidám tánc.